6 Temmuz 2008 Pazar

Premature Takibi

32 haftalık premature üçüz annesi olarak yaşadığım bazı tecrübeleri, öğrendiğim bazı önemli konuları ve uzman isimlerini unutmadan paylaşmak için bu yazıyı yazmaya karar verdim.

- Premature bebeklerim yoğun bakımda 2 ve 3 hafta kaldılar. Onları eve getirdikten sonra bizden istenen ve premature takibi için gerekli olan bazı tetkikler vardı. Bunlar:

  1. Gözleri için ROP (Premature retinopisi) muayenesi. Bu muayenemizi Prof. Dr. Murat Karaçorlu yaptı. İstanbul Retina diye bir muayenehanesi var. Araştırmalarıma ve bir kaç doktorun dediğine göre bu konuda İstanbul'da bir numara Murat Bey'miş.
  2. İşitme testi (BERA). Bu testi 6 aylık olmadan yaptırmamız gerekiyormuş. Bazı yerler hafif bir anestezi altında yapıyor çünkü bebeğin uyuması gerekiyor ve test 45 dakika - 1 saat kadar sürebiliyor. Onun için 3,5 kiloyu geçmelerini bekledim ve 5 kilo civarı götürdüm. Bu testi yapan bir çok yer olabilir ama uzman odyolog olması gerekiyor. Araştırdık ve Acıbadem Kadıköy hastanesinde Uzman Odyolog Bengi Fişek hanım, bizim bebişlerin testini hafif bir anestezi altında yaptı. (Minik bir not: Bengi Hanımı çok sevdim.)
  3. Kranial Ultrason: Yoğun bakımdayken çekilmişti ama doktorumuz tekrar çektirmemizi istedi. Bebekler 40 haftalıkken (12 Ocak) çektirdik. Bebek büyüdükçe küçükken çıkmayan beyindeki hasarlar çıkabiliyor. Bu ultrasonda oğlumun beyninde malesef Periventriküler Lökomalazi görüldü. Bu ultrasonu doğum yaptığım hastanede çektirdik. Doktor nöroloğunuza bildirin ve isterse MR çektirin dedi ama o zaman ilk muayene iyi diye nörolog istemedi.
  4. Nörolojik takip: Bebeklerim 40 haftalıkken (10 Ocak) çocuk nöroloğuna götürdük. O zamanki muayenede normaldi ama doktorumuz 3 ay sonraki muayenenin daha önemli olduğunu eğer bir sorun varsa o zaman çıkabileceğini söyleyip bizi nisan ayında tekrar çağırmıştı. nörolog tavsiyemi daha sonra vereceğim, çünkü gittiğimiz nörologda bana eksik gelen bazı yönler var. Bunu spastik bebek tecrübelerimde ayrıca yazacağım...
  5. Bunların yanında yine doğum yaptığım hastanede kalça ultrasonları çekildi ve tiroid hormonunlarının değerlerine de bakıldı.

- Bebeklerim 15 günlük olduğunda vitaminlerine başladık. Devit 3 ve Multitabs kullanıyorduk. Ayrıca 40 haftalık olana kadar günde bir kere folik asit (folbiol tableti seyreltip) mamalarına kattık. Kilolarına göre de Ferrum demir damlası kullanmaya başladık. 2 kiloysa 2 damla, 3 kiloysa 3 damla vs... Şu anda hala Devit, Ferrum ve Multitabs kullanıyoruz.

- Premature bebeklerin aşıları doğdukları tarihten (15 Kasım - Kronolojik tarih) itibaren yapılıyor. Hepatit B aşısını olmaları için 2 kilo olmalarını bekledik. Gelişimlerine ise doğmaları gereken tarihe (10 Ocak - Düzeltilmiş tarih) göre bakılıyor. Düzeltilmiş yaş kavramını 2 yaşına geldiklerinde bırakacağız.

Bizim bebişlerin doğum kiloları gayet iyi olduğu için bunlardan başka bir şey gerekmedi. Sanırım çok daha düşük doğum ağırlıklı bebeklerde daha farklı problemler çıkabilir ve onlara göre de ekstra tetkikler istenebilir.