30 Mayıs 2007 Çarşamba

Dün

Bir kaç gündür bazı doktorlarla görüştüm. Herhalde niyetim redüksiyon yaptırırsam vicdanımı rahatlatacak bir şeyler bulmaktı. Ama bulamadım, bel fıtığı doktorumla bile görüştüm. Sonunda eğer Allah birini almazsa ben kendim aldıramayacağımı kabullenmeye başladım ve bunun sonucunda da şimdiye kadar tuttuğum tüm gözyaşlarım boşaldı. Uzun müddet hıçkıra hıçkıra ağladım. Rahatladım. Ama çok şiddetli bir başağrısı saplandı ve sabaha kadar sürdü.

Artık internette üçüz hikayeleri, üçüz riskleri falan aramayacağım. Doğum hikayeleri okuyup ağlamayacağım. Herşeyi oluruna bırakıyorum.

28 Mayıs 2007 Pazartesi

Ne istedim...

Binbir zahmetle bir kız sahibi olmuşken tekrar bu zahmetlere neden girdim?

Kızıma sadece bir belki de iki kardeş istedim. Benim de, eşimin de kardeşleri var. Eşimin daha çok, ve çok güzel, birbirlerine bağlı bir aileleri var. Evlendiğimden beri böyle bir aileye gelin gittiğim için şükrederim. Kalabalık ve güzel bir aile...

Kardeş çok özel ve güzel bir şey. Biz kızkardeşimle hep didişirdik, ama şu anda en zor zamanlarımda yanımda kim var imdadıma kim yetişti dersiniz, kızkardeşim. Son birkaç gün benim için çok zordu. Kızım çok ateşlendi hasta oldu, benim mide bulantılarım çok şiddetlendi ve eşimin de tam o zamanda iki günlüğüne şehir dışına çıkması gerekti. Akşam ettiğim bir telefonla erkek kardeşim kız kardeşimi getirdi bana...

Ayrıca etrafımda tek çocuklara göre, kardeşi olan çocukların daha paylaşımcı ve daha iyi davranışlar gösterdiklerini görüyorum. O yüzden de bir çocuğun mutlaka kardeşi olması gerektiğine inanıyorum.

Tüm bunların dışında da hamilelik, doğum ve minik bir bebeğin güzelliğini tekrar yaşamak istedim.

Peki şimdi ne durumdayım, şoktayım. Beklemediğim ve hiç istemediğim bir durumla karşı karşıyayım. Üçüz hamileyim. Hamile olduğum için sevinemiyorum bile... Okuyunca içinden bulmuş da bunuyor diye düşünen olabilir. Ama bu çok zor bir durum. Bir bebek büyütmenin zorluğunu biliyorum, iki bebek büyütmenin zorluğuna da yakınen şahidim. Üç bebeği düşünemiyorum bile... Bir de üç kardeşe aynı anda sahip olacak küçük bir kızın psikolojisi..

Sağlıklı bir şekilde doğsalar belki bir yol bulunur ama asıl en önemlisi çoğul gebeliğin riskleri... Erken doğum, bebekleri ve anneyi kaybetme riski, düşük riski, çok zor bir hamilelik dönemi vs vs...

Çözüm ne? Fetal redüksiyon... 12 haftalık bebeğin kalbine zehir enjekte edip durdurtmak yani... Buna bir annenin vicdanı elverir mi? Hadi elverdi diyelim, Allah affeder mi?

"Allahım ne olur beni bu zor durumda bırakma, daha önümüzde 3-4 hafta var. Hayırlısını ver, kaldıramayacağımız yükü yükleme."

25 Mayıs 2007 Cuma

3

3 tane pıt pıt atan kalp...
2 si haftasında, biri 2-3 gün daha küçük... Ama üçü de iyi...

22 Mayıs 2007 Salı

6 hafta 5 gün

Bugün itibaren 6 hafta 5 günlük hamileyim. Embriyo transferine 2 hafta ekleyerek hesaplıyor doktor. Bana kalsa 7 hafta 1 günlük hamileyim derdim. :)

Mide bulantıları, tam gaz devam ediyor. Özellikle sabahları önce banyo sonra mutfak, sonrasında da tüm gün bulan dur... Canım çok şey yemek istiyor ama bulantılardan yiyemiyorum. Doğru düzgün yemek de yapamıyorum. Yemek yapsın diye birini ayarlıyorum bakalım olursa, tanıdığım kızımda gelen bir ev hanımı gelip yemek yapacak...

Bu arada minik kızım da ilgi istiyor, ilgilenemiyorum. Bir de uykum gelince hiç duramıyorum. Zavallı yanımda oynuyor, mızmızlanıyor sonra bakıyorum o da uyumuş...

Ağlama krizleri de var tabi, onları atlamayayım. En ufak bir şey okuyayım, seyredeyim, Gözyaşları fora... Hele yabancı damadı ağlamaktan seyredemiyorum. Doğum hikayeleri okurken hıçkırıklar falan filan... :))

Eşim yine ne büyük yardımcım. Gerçi yardım etmesi için hep hamile kalmam gerekiyor galiba :)) Beni birazcık iyi görsün istekleri başlıyor... Ama hakkını yemeyeyim adamcağızın, çok iyi babalık yapıyor bence... Kızımla doğduğundan beri çok güzel ilgileniyor...

Beyefendi, üçüz istemese de, ikiz olma ihtimali de çok yüksek olduğundan mıdır nedir, bugünlerde sürekli internette daha büyük evlere bakıyor. :)) Çoğul fikrine kendini alıştırdı herhalde...

Geçen gün sordum, ikiz olsa evdekiyle olsa üç kız babası olursun, ekmek teknesinde çok güldüğün usta gibi olursun dedim. Güldü. İki erkek olsa çok yaramaz oluyorlar, yandık dedim. Biri kız biri erkek olsa benim gönlümden geçen senin gönlünden ne geçiyor dedim. Hiç bir şey geçmiyor, düşünmüyorum dedi. Bir de üçüz konusunu sordum. Şu anda hiç düşünmüyorum, düşünmek istemiyorum dedi. Vakti geldiğinde düşünecekmiş herşeyi... :)

Benim külahıma anlatsın, yine uyku problemi başgösterdi, uyuyamıyor pek... Canı bir şeylere sıkıldığında uyuyamaz o, hiç söylemez ama kesin içten içe düşünüyordur...

Cuma günü doktora kendim gideceğim, şehir dışında olacak babamız.. Arayıp söylemeyeceğim merak et diyorum ama dayanamam dakikasında ararım... Kızımı da götüreceğim, sabah sabah kimseye bırakamam. Aslında bebek için yanıp tutuşan, bazen ağlayan insanların arasına götürürken biraz utanıyorum. Garip bir duygu... Sonra da düşünüyorum, umut olsun onlara da... Bakın bizim oldu, sizin de olacak umudunuzu kaybetmeyin anlamına gelir diyorum kendimce...

Pıt pıt atan kalp/leri göreceğim için heyecanlıyım. En güzel şeydi o yanıp sönen minik kalbi görmek. Sonra ki en güzeli ultrasonda bebeğin bir bütün olarak göründüğü dönemdi... Ve en en en güzeli tabiki o bebişi kucağıma almaktı... :)

17 Mayıs 2007 Perşembe

Mide bulantıları, uyku ve halsizlik...

Ben bunların hepsini unutmuşum, tekrar yaşamaya başlayınca hatırladım. Aslında tüm yaşadığım zorlukları unutmuşum ki tekrar böyle bir olaya kalkıştım. Geçen cumartesi sabahı başladı bulantılar, uyku hali ondan da önce başladı. Pazar günü anneler günü için gittiğimizde kardeşimi de iade ettim, artık yalnızım, yanmışım... :)

Yorumlara tek tek cevap yazamadım, toplu açıklayayım ve teşekkür edeyim. Evet tam tamına 3 kese var. Doktor tüm keselerde kalp atışı olmayabilir dedi. Biri daha büyük, diğer ikisi eşdeğer gibi. Büyük olan için bunda kesin vardır dedi. Bazen sağlıklı olmayanlar kendiliğinden yok olabiliyormuş.

Üçüz konusuna gelince, Allah'ım bizi zor durumda bırakma, kaldıramayacağımız yükü yükleme diye dua ediyorum. Çünkü her üç kesede de kalp atışı olması ve bunun devam etmesi güzel bir haber değil. Nedenini şöyle açıklayayım, üçüz gebeliğin düşük ve erken doğum gibi riskleri var. Bu yüzden doktorlar 11. haftaya kadar bekliyorlar ve o haftaya kadar sağlıksız olan kendiliğinden gidebilirmiş. Yok eğer tam 3 tane bebek gelişiyorsa, bize birini yok etmeyi teklif ediyorlar. Bu karar bize kalmış ama tahmin edebileceğiniz gibi çok zor bir karar. Doktor üçüz gebeliklerin başarı ile tamamlanması yüzdesinin düşük olduğunu söyledi.

Şimdi düşünün üç tane bebek büyüyor, üçüde sizin, bebek bebek diye zahmetlere girmişsiniz ama birinin öldürülmesi teklif ediliyor. Oldukça mantıklı gerekçeler de var. Çünkü ilerde bir düşükte üçünü birden de kaybedebilirsiniz. Bebekler sağlıklı gelişmeyebilir ya da çok erken doğum olabilir, yine bebekler gelişmemişken... Diğer yandan az da olsa üçünün de sağlıklı doğma ihtimali var ve işin manevi yönü var.

Neyse efendim bu üstteki paragrafı doktor konuşmak istemedi ve erken dedi. Haklı... Ben sadece açıklamak istedim. Bu senaryoyla karşı karşıya kalmak istemiyoruz, ne ben ne de eşim. İnşallah hakkımızda hayırlısı olsun....

12 Mayıs 2007 Cumartesi

Kese Sayısı

Henüz kalp atışı görünmüyor, ama en az birinde en fazla da üçünde kalp atışı olma ihtimali var... :)))

15 gün sonraki randevuda göreceğiz inşallah...

10 Mayıs 2007 Perşembe

Az kaldı öğrenmeye...

Dün doktorumu aradım, ne kadar sürecek bu yerleşme kanaması dedim. O da hiç belli olmaz dedi. Tam bitti sanıyorum bir veya iki gün bir şey olmuyor sonra bakıyorum yine lekelenme olmuş. Bir iki gündür arada sırada kasığımda ağrı oluyordu. Dünden beri de ara ara karnım ağrıyor. Doktor Endol Fitil kullanmamı söyledi, günde bir tane, sonra da dinlenin dedi. Açıkcası cumartesi gününden başlayarak gezmiştim.

Doktor randevumu erkene aldı, cumartesi gidiyorum kontrole.. :) Zaten haftaya çarşambaya kadar nasıl dayanacaktım bilemiyorum. Kafayı yiyeceğim, bir de internetten açıp açıp okuyorum. Acaba dış gebelik olabilir mi, acaba düşük belirtisi mi bunlar, yoksa çoğul gebelik diye mi böyle gibisinden sorular beynimi kemiriyor. Çok evhamlı bir insan mıyım neyim? :) Neyseki bu kuruntuları içime atıyorum, eşime dillendirsem kızar bana...

Bir de unutmadan yazayım, dün tekrar bir beta-HCG yaptırdım, >10.000 çıktı. On binden büyükmüş, ben 8 bin falan çıkar diye tahmin etmiştim ama daha fazla çıktı... :)

3 Mayıs 2007 Perşembe

Yerleşme Kanaması / Üzerine Görme

Güzel haberi verdiğim akşamdan bu yana kanamam var. Her ne kadar adet kanamasına benzer kanama olabileceği söylense de o akşam kanı görünce allak bullak oldum. Çok korktum acaba düşecek mi diye. Kahverengi lekenlenme tarzı birşey olsaydı, bu kadar çok korkmayacaktım ama resmen kan geldi ve ben panikledim. Akşam 9 buçukta doktoru aradım. O da yerleşme kanaması oluyor kadınlarda dedi, üzerine görme de diyorlar dedi. Bir kaç gün sürebilir, miktar aşırı olmadıkça bir sorun olmaz. Bir kaç gün sonra testi tekrarlarız dedi.

Akşam eşim şehir dışından geldi, keyfi yerindeydi ta ki ben, randevuyu ne yaptın dediğinde 16 sına aldım tabi o zamana kadar kalırsa diyene kadar. Ne oldu dedi, ben de kanamam var dedim, doktoru aradığımı ve söylediklerini söyledim. Yorum yapmadı, hayırlısı dedi sonra. Zaten ultrasonda görene kadar sevinemeyeceğini söyledi. Temkinli adam. :) Ama kendi moralim bozuk ya onunkini de iyi bozdum yani.

Allah'tan korktuğum gibi olmadı. Dünden beri rengi koyulaştı ve miktar da fazla değil. Sanırım doktorun dediği gibi oluyor. Ama ben bunu ilk kez yaşıyorum, kızıma hamileyken böyle bir şey yaşamamıştım ve yaşamayacağımı sanıyordum. Bir şey olmasın diye yine dinleniyorum.

Buraya da biraz rahatladıktan sonra yazıyorum ki güzel haberin üzerine kötü haber vermemiş olayım diye... :) Tebrik eden tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim. İnşallah hayırlı sağlıklı bir şekilde Allah tamamına erdirir.

Bu konu hakkında bilgi:
http://www.aile.org.tr/hamilelik_dogum_haberler_detay.aspx?haber_id=1549&habalt_baslik=Hamilelikte%20Karşılaşılan%20Sorunlar

1 Mayıs 2007 Salı

Müjdeli haber... :)

Bugün büyük gündü hani ama ben dayanamadım dün akşam bizim buradaki bir klinikte kan verip beta-HCG testi yaptırdım. 350 çıkmıştı yani gebeydim. Çok sevindim tabii, az daha sevinçten ağlayacaktım. Hemen eşime haber verdim. Yarın yaptırmayacak mıydın dedi, sabredemedim dedim, yine de bir yarın olsun tekrar klinikte test yaptır, doktorla görüş de öyle sevineyim dedi. :))

Bugün oldukça rahatlamış olarak yola çıktım. Umut Tüp Bebek Merkezi'ne yani Koşuyolu'na gitmem tam 1,5 saat sürdü. Gidince bir de ne göreyim kameralar falan var. Allah dedim şimdi beni de çekerse yandım. Yumurta toplama işlemi sırasında yanımda yatan bayan hamileydi. Televizyon programında bu şansı yakaladığı için onu çekiyorlar, doktorla röportaj yapıyorlardı. S. Hanım, çikolata dağıtırken kamera da çekiyordu herkesi, gittim tuvalete saklandım. :)) Ortalık sakinleşince gidip tebrik ettim.

Doktor ve herkes alt katta ortalıktaydı, onlara hamile olduğumu, akşam dayanamayıp test yaptırdığımı söyledim. Tebrik ettiler, bugün ne güzel hep güzel haber alıyoruz dediler. Yine de tekrar kan verdim ve beta-HCG 497 çıktı. :) Bir müddet sonra doktor odasına çağırdı. Kusura bakmayın X hanım ama çoğul gebelik olma ihtimali var, değer biraz yüksek dedi. Çoğul olma olasılığı için özür diliyor adamcağız. :)) Kalan embriyolarımız iyi olmadığı için iyi olan 3 taneyi koyduğunu söylüyor. Kısmet Doktor Bey dedim, zaten daha bir şey belli değil, belki benim hormon seviyem yüksektir. Ultrasonda belli olacak herşey. Kese veya keselerin içinde kalp atışı var mı bakılacak. Bir adımı geçtik ama sırada ikinci adım var. 16 Mayıs saat 10'a ultrason randevusu aldım. Aslında 15 mayıstı da eşimi aradım o gün çalışıyormuş, şimdiden belli, tarihi değiştir dedi. O da gelecek yani. :) İnşallah ikiz değildir demeyi de ihmal etmedi. Kafayı yeriz herhalde 3 küçük çocukla.. :))

Doktor bildiğim şeyleri tekrar söyledi, pişmiş de olsa sakatat yemek yok. Çiğ veya az pişmiş et yok, iyi yıkanmamış sebze meyve yemek yok. Çok aşırı bulantı veya adet kanamasından daha aşırı kanama olursa derhal haberleşiyoruz falan filan... Progestan fitile ve estraderm bantlara devam, vitamin ve bebek aspirinine de öyle... Biraz karın ağrısı olabilir dedi, zaten ağrıyor dedim. Ama kızımda da ağrımıştı hatırlıyorum. Biraz lekelenme de olabilirmiş...

Şimdilik bu kadar, olumsuz çıkarsa başkalarının da umutlarını yıkarsam diye korkuyordum. Çok şükür olumlu haber veriyorum. Bana güzel mesajlarıyla destek olan herkese çok teşekkür ederim. İnanın o umut veren güzel mesajlarınız beni çok mutlu ediyor.

Görüşmek üzere, sevgiler...